18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArmata stă pe o mină de aur

Armata stă pe o mină de aur

Moştenirea imobiliară cu o valoare impresionantă, pe care o „păstoreşte“ Ministerul Apărării (MA), ar putea ajunge, în scurt timp, pe mâna comunităţilor locale.

Deşi ministrul Teodor Meleşcanu este convins că în acest an va începe dezafectarea fostelor depozite de muniţie pentru ca terenurile să fie transferate în interesul cetăţenilor, Comandamentul Logistic Întrunit şi Direcţia Domenii şi Infrastructuri din cadrul MA se pare că nu sunt de aceeaşi părere. Solicitând amănunte în legătură cu acest subiect de maxim interes, după patru zile am primit un răspuns cel puţin ciudat: „Până în prezent, la nivelul Direcţiei Domenii şi Infrastructuri nu s-au stabilit, în mod concret, cazărmile, inclusiv depozitele de muniţie, care pot face obiectul transferului către alte instituţii publice, conform prevederilor Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia“. Nu mai târziu de o săptămână, la Constanţa, Teodor Meleşcanu lua în discuţie, făcând declaraţii publice, faptul că depozitele Armatei vor fi dezafectate. Să nu ştie oare Comandamentul Logistic Întrunit şi Direcţia Domenii şi Infrastructuri despre ce vorbeşte ministrul? Le spunem noi. Cu aceeaşi ocazie, ministrul a precizat că a înaintat deja guvernului o notă prin care a solicitat o suplimentare de buget pentru acest program de dezafectare a depozitelor, program care se va derula pe zece ani, fiind necesare 400 de milioane de lei în zece tranşe anuale. Potrivit acestuia, bugetul pentru anul curent, de 40.000 de lei, a fost deja aprobat. „În condiţiile asigurării fondurilor necesare, procesul de delaborare a muniţiilor interzise la trageri va dura aproximativ zece ani, după care se va declanşa procesul de dezafectare a cazărmilor“, a comunicat Biroul de Presă al MA.

Întreţinere costisitoare

Tot la Constanţa, ministrul a apreciat că numărul fostelor depozite de muniţie este de ordinul sutelor în toată ţara. Chiar dacă una dintre întrebările noastre către MA viza acest lucru, nimeni nu s-a ostenit să ne lămurească exact despre câte astfel de depozite este vorba şi unde sunt situate. Ca să nu mai spunem că nu am reuşit să aflăm (sau poate nu pot fi făcute publice informaţiile despre cheltuielile instituţiei) la cât se ridică în prezent costurile întreţinerii acestor depozite.
„Ministerul Apărării are o moştenire imobiliară importantă, care trebuie valorificată în interesul ministerului şi al comunităţii locale. Terenurile vor fi identificate şi transferate către alte ministere, aşa cum s-a făcut în cazul construirii celor cinci spitale regionale, inclusiv la Constanţa. Terenurile fostelor depozite trebuie introduse în circuitul economic, deoarece întreţinerea şi paza acestora sunt costisitoare“, a mai declarat ministrul apărării. Potrivit sursei citate, muniţia aflată în aceste depozite este foarte veche, expirată şi conţine substanţe chimice periculoase, reprezentând un risc pentru comunitatea locală.

Ce spune Legea nr. 213/1998

Potrivit art. 7, dreptul de proprietate publică se dobândeşte: a) pe cale naturală; b) prin achiziţii publice efectuate în condiţiile legii; c) prin expropriere pentru cauza de utilitate publică; d) prin acte de donaţie sau legate acceptate de guvern, de consiliul judeţean sau de consiliul local, după caz, dacă bunul în cauză intră în domeniul public; e) prin trecerea unor bunuri din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul public al acestora, pentru cauza de utilitate publică; f) prin alte moduri prevăzute de lege. La art. 8 se precizează: (1) Trecerea bunurilor din domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul public al acestora, potrivit art. 7 lit. e), se face, după caz, printr-o hotărâre a guvernului, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşi ori a consiliului local.

Un miliard de euro

Cu toate că ar trebui să existe o evidenţă strictă a terenurilor aflate în posesia Armatei după unele estimări, valoarea de piaţă a terenurilor MA depăşeşte un miliard de euro în Bucureşti, – nici la această întrebare nu am primit răspuns. Pe 15 februarie, viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, declara că va începe discuţiile cu reprezentanţii MA pentru preluarea terenurilor deţinute de unităţile militare ce urmează să fie dezafectate, pentru a derula în aceste zone proiecte sociale. Este vorba despre construirea de locuinţe. Aşa cum a relatat la acea dată presa centrală, Primăria Capitalei viza terenurile unităţilor militare aflate în estul şi sudul Bucureştiului: Prelungirea Ghencea, Şoseaua Olteniţei, bulevardele 13 Septembrie, Timişoara şi Vasile Milea. Murgeanu a fost contrazis repede de conducerea MA referitor la acest subiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII